Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Hakkında Önemli Bilgiler

TTB Hukuk Bürosu Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası ile ilgili çalışmalarını siz üyelerimize iletilmek üzere derneğimizle paylaşmıştır.

Şu anda pek çok meslektaşımız nasıl ve kime sigorta yaptırması gerektiği sorusunun yanıtını aramaktadır. Özellikle ihtiyari sigorta poliçelerinin zorunlu mali sorumluluk sigortası adı altında satılma girişimleri olan bu günlerde poliçelerinizi aşağıdaki bilgiler ışığında kontrol etmenizde yarar bulunmaktadır.


ZORUNLU MALİ SORUMLULUK SİGORTASI HAKKINDA ÖNEMLİ BİLGİLER

1- 30 Temmuz 2010 günü sigorta yaptıramazsam 5.000. tl idari para cezası verilir mi?
2- Zorunlu sigorta poliçeleri bütün riskleri karşılayacak mı?
3- Sigortayı kim yaptıracak?
4- Teminat tutarı nedir?
5- Prim tutarı nedir bu tutar sabit midir?
6- Uzmanlık alanlarına göre risk grupları ve prim tutarları nedir?
7- Primler nasıl ödenir?
8- Birden fazla işte çalışan hekimler tek sigorta mı yaptıracaktır?
9- Hekime dava açılırsa sigorta primleri zamlı mı alınır ?
10- Sigorta sözleşmesi, zincirleme sürdüğü sürece zaman sınırı olmaksızın bütün zararlar karşılıyor mu?
11- Sigorta poliçesi hangi zararları karşılıyor?
12- Sigorta şirketine ne zaman ve nasıl bildirimde bulunmak gerekir?
13- Sigortacı tazminatı ne zaman öder? 
14- Zorunlu sigortaya ilişkin genel şartlar, tarife ve talimatında belirtilen şartları sigortalı hekim lehine iyileştirmek mümkün müdür?


1- 30 Temmuz 2010 günü sigorta yaptıramazsam 5.000. tl idari para cezası verilir mi?

28 Temmuz 2010 günü itibariyle zorunlu mali sorumluluk sigortası ile ilgili Yasa hükmünün yürürlüğe girmesine iki gün kaldığı halde, Türk Tabipleri Birliği ve Türk Diş Hekimleri Birliği’nin başvurularına rağmen bilişim alt yapılarını tamamlayarak sigorta bilgi sistemine dahil olmuş sigorta şirketlerinin isimleri bildirilmemiştir.
Bu nedenle, hekimler henüz kendilerine gelen sigorta şirketi temsilcilerinin yetkili sigorta temsilcisi olup olmadığını ve kendilerine satılacak poliçenin zorunlu mali sorumluluk sigortası poliçesi olup olmadığını bilebilir durumda değildir.
30 Temmuz 2010 günü yürürlüğe girecek olan yükümlülüğün uygulanabilmesi için, en az 3-6 ay önceden usul ve esaslar ile bu usul ve esaslara uygun poliçeleri hazırlayıp satmaya yetkili sigorta şirketlerinin açıklanmış olması gerekmektedir.
Devletin bu ödevini yerine getirmeden, vatandaşlarından sözkonusu yükümlülüğü yerine getirmesini beklemesi ve bir gün içinde sigorta yaptırmadığı için para cezası vermesi başta Anayasa’nın 2 ve 5. maddelerine aykırıdır.
Bu nedenle hekimlerin, güvenilir ve yetkili kurumların resmi açıklamalarından sonra yetkili şirketlerden ve kontrol ettikleri poliçeleri satın almalarında yarar bulunmaktadır.  Bazı sigorta temsilcilerinin hekimleri korkutarak poliçe satmaya çalıştıkları bilgisi edinilmektedir. Bu boş tehditlere itibar edilmeksizin hekimlerin, tatil, hastalık izni vb. nedeniyle mazereti olanlar haricinde olağan koşullarda en az bir hafta- 10 gün arasında poliçelerini satın alabilecekleri açıktır. Hekimlerin bu süreyi kullanmaları en doğal haklarıdır. Bu nedenle kendilerine herhangi bir yaptırım uygulanmasının hukuka aykırı olacağını belirterek, aksi uygulamalarla karşılaşan bütün hekimlerimize destek vereceğimizi duyururuz.
Bu arada Türk Tabipleri Birliği süreci izlemekte, sigorta şirketlerine taleplerini ileterek iyileştirme önerilerini istemektedir. Hekimlerimizin mağdur olmasına izin vermeden gerekli ve güvenilir bilgilendirmenin yapılması için çaba harcanmaktadır.


2- Zorunlu sigorta poliçeleri bütün riskleri karşılayacak mı?

Zorunlu sigortanın genel şartları ihtiyari sigortadan farklıdır. Bu nedenle zorunlu sigorta aşağıda belirtilen dört hal dışında mesleki faaliyetle ilgili bütün riskleri teminat kapsamına almaktadır. Poliçenizde bu dört hal dışında kapsam dışında bırakılan bir risk olmamasına dikkat etmenizi öneriyoruz.
Sigorta teminatı dışında bırakılan haller;
a) Sigortalının, poliçede belirlenmiş ve sınırları hukuk kuralları veya etik kurallar ile tespit edilen mesleki faaliyeti dışındaki faaliyetlerinden kaynaklanan tazminat talepler,
b) Mesleki faaliyetin ifası sırasında sigortalı tarafından kasten sebep olunan her tür olay ile davranışlar,
c) Sigortalı veya çalıştırdığı kişilerin, poliçede belirtilen mesleki faaliyeti ifa ederken alkol, uyuşturucu ya da narkotik maddelerin tesiri altında bulunması sonucunda meydana gelen olaylar,
ç) İdarî ve adlî para cezaları dahil her tür ceza ve cezai şartlar

3- Sigortayı kim yaptıracak?

a) Kamu sağlık kurum ve kuruluşlarında çalışan tabiplerin kendileri,
b) Özel sağlık kurum ve kuruluşlarında çalışan tabipler, diş tabipleri ve tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olanların her biri için ayrı ayrı sigorta ettiren sıfatıyla kurumları,
c) Mesleklerini serbest olarak icra eden tabipler, diş tabipleri ve tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olanlar ile sözleşmeli aile hekimleri için kendileri yaptırmaya yetkilidir. 

4- Teminat tutarı nedir?

Teminat tutarı bütün hekimler için olay başına 300.000.TL (üçyüzbin) dir. Bu miktarın poliçede hekim lehine arttırılması mümkündür.

5- Prim tutarı nedir bu tutar sabit midir? 

Yayımlanan tarifede, hekimler uzmanlık alanlarına göre risk gruplarına ayrılmış olup prim miktarları risk gruplarına göre sabit olarak belirlenmiştir. Bunların sigorta şirketleri tarafından arttırılması yasaktır.

6- Uzmanlık alanlarına göre risk grupları ve prim tutarları nedir? 

Aile Hekimliği 2. Risk grubundandır ve 300 TL prim tutarı mevcuttur. Uzmanlık alanlarına göre risk grupları ve prim tutarlarını ekte bulabilirsiniz.

7-Primler nasıl ödenir?

a)Kamuda çalışan hekimler; yaptıracakları sigorta sözleşmesinin primlerini sigortacıya veya sigorta acentesine ödedikten sonra, ödedikleri prim tutarının yarısını döner sermayesi bulunan kurumlarda döner sermayeden, döner sermayesi bulunmayan kurumlarda kurum bütçesinden geri alır.
Geri ödemeler, sigortaya ilişkin poliçe veya sigorta şirketi ya da sigorta acentesinin kaşesini taşıyan prim ödeme makbuzunun bir örneğinin ibrazı üzerine ilgili kurum tarafından en geç otuz gün içinde yapılır.
b) Özel sağlık kurumlarında çalışan hekimlerin sigorta sözleşmesinin primleri, kurum tarafından sigortacıya veya sigorta acentesine ödenir. Ödenen primin yarısı sigortalıya yansıtılır.
c)Mesleklerini serbest olarak icra eden hekimlerin sigorta primlerinin tamamı kendileri tarafından ödenir.
İkinci yıl normal primlerin nasıl tespit edileceğine ilişkin bir yöntem belirlenmemiştir.

8- Birden fazla işte çalışan hekimler tek sigorta mı yaptıracaktır?

Yayınlanan düzenlemelerde; aynı zaman diliminde birden fazla sağlık kuruluşunda çalışan hekimler için, çalıştıkları  kurumların sigortacıya yapacakları primi ödeme yükümlülükleri konusundaki bir düzenleme yapılmamıştır. Ancak 1219 Sayılı Kanun’a eklenen Ek 12’nci madde ile mesleğini icra eden hekimlere her yaptıkları iş için ayrı ayrı değil bir bütün olarak mesleklerinin icrası için zorunlu sigorta yaptırılması öngörülmüştür. Anayasa uyarınca mali yükümlülüklerin ancak kanun ile düzenlenmesi olanaklı olup, kanunda da nerede icra edilirse edilsin icra edildiği yere göre değil mesleğin icrası için sigorta zorunluluğu getirildiği için tek sigorta yaptırılması gerekir.

9- Hekime dava açılırsa sigorta primleri zamlı mı alınır ?

Tek başına hasta ya da yakınları tarafından tazminat davası açılması sigorta priminin arttırılması için yeter koşul değildir. Ancak yargı kararı sonucu tazminat ödenmesi halinde takip eden yılda bir olay nedeniyle tazminat ödenmişse %15, iki olay nedeniyle tazminat ödenmişse %30 üç veya daha fazla tazminat ödenmişse %50 zamlı prim ödeneceği düzenlenmiştir.

10- Sigorta sözleşmesi, zincirleme sürdüğü sürece zaman sınırı olmaksızın bütün zararlar karşılıyor mu?
Hayır karşılamıyor, poliçede belirtilen sözleşme türüne göre; ya sözleşmeden bir yıl önce veya sözleşme süresindeki mesleki uygulamalardan doğan zararları sözleşme süresi içinde bildirilmesi koşuluyla karşılıyor,
ya da sözleşme süresindeki mesleki uygulamalardan doğan zararları, sözleşme süresi içinde veya sözleşmeyi takip eden iki yıl içinde bildirilmesi koşulu ile karşılıyor.
Ancak bu sürelerin sigorta poliçesi ile sigortalı hekim lehine uzatılması mümkündür.

11- Sigorta poliçesi hangi zararları karşılıyor? 

Sigorta sözleşmesi ile 1219 sayılı Kanunun Ek 12 nci maddesi çerçevesinde, serbest ya da kamu veya özel sağlık kurum ve kuruluşlarında çalışan tabipler, diş tabipleri ve tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olanların; poliçede belirtilen mesleki faaliyeti ifa ederken verdikleri zararları karşılıyor. Ancak bu zararların belli bir süre içinde ihbar edilmesi, bildirilmesi koşulu ile karşılıyor. Bu süre sınırları ise iki türlü yapılabilen ve poliçede mutlaka belirtilmesi gereken sözleşme türüne göre;
a) Sözleşme süresi içinde meydana gelen olay sonucu doğan ve sözleşme süresi içinde ya da takip eden iki yıl içinde talep edilen zararları,
b) Sözleşme yapılmadan önce veya sözleşme yürürlükteyken meydana gelen bir olay nedeniyle, sadece sözleşme süresi içinde talep edilen zararları,
c) Bu zarar veya taleple bağlantılı yargılama giderleri
belirlenen sigorta teminat limitlerine kadar karşılıyor

12- Sigorta şirketine ne zaman ve nasıl bildirimde bulunmak gerekir?

a)Hekime karşı yapılan tebligat sonucu davanın veya hukuki takibin öğrenilmesiyle,
b)Zararın gerçekleştiğinin ve bu zararın sigortalının sorumluluğundan kaynaklandığının mahkeme tarafından karar altına alınması hallerinde
riziko gerçekleşmiş olur ve sigortalı hekimin gerçekleşen rizikoyu beş gün içinde sigorta şirketine bildirmesi gerekir.
Hekim; tıbbi zarar iddiası ile dava yolu ile veya başka yollarla bir tazminat talebi karşısında kaldığı veya aleyhine cezai kovuşturmaya geçildiği hâllerde, durumdan sigortacıyı derhal haberdar etmek ve tazminat talebine ve cezai kovuşturmaya ilişkin olarak almış olduğu ihbarname, davetiye ve benzeri tüm belgeleri gecikmeksizin sigortacıya vermekle yükümlüdür.
Bildirimlerde yazılı şekil koşulu olmamakla birlikte, ispat kolaylığı bakımından yazılı olarak bildirmekte yarar bulunmaktadır.

13- Sigortacı tazminatı ne zaman öder? 

Sigortacı, talep edilen tazminat ve giderleri, hak sahibinin tazminata konu olay ve zarara ilişkin tespit tutanağını veya bilirkişi raporunu ve poliçe ekinde de yer alan diğer gerekli belgeleri eksiksiz olarak şirketin merkez veya kuruluşlarına ilettiği tarihten itibaren on beş iş günü içinde gerekli incelemeleri tamamlayıp sözleşmeye aykırı olmayan zararlara ilişkin tazminatı öder.

14- Zorunlu sigortaya ilişkin genel şartlar, tarife ve talimatında belirtilen şartları sigortalı hekim lehine iyileştirmek mümkün müdür?

Evet. Türk Tabipleri Birliği ve Tabip Odaları tarafından Sigorta Şirketleri ile bu yönde görüşmeler sürdürülmekte olup sonuçları çok kısa süre içinde üyelerimize duyurulacaktır.

 

Bu haber TTB tarafından hazırlanmıştır haber metnine ulaşmak için linke tıklayınız

This article was published under the category Dernekten Haberler on 28/07/2010 00:00.