Tarih: 20 Mart 2020 
 
WONCA Avrupa Üye Organizasyonlarına 
 
WONCA Avrupa Üye Organizasyonlarındaki Değerli Meslektaşlarımız!
 
Avrupa, COVID-19’un ortaya çıkışından beri 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana deneyimlemediği bir insanlık krizi ile karşı karşıyadır. Sürdürülebilir hedeflere ulaşmak için bulaşıcı olmayan hastalıklarla (BOH) mücadeleyi tartıştıktan sadece aylar sonra şimdi bir enfeksiyon hastalığı ile savaşıyoruz. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) görevlileri, İşbirliği yapan tüm taraflar/partnerler ve karar vericiler olarak bizden, kurumsal hafızayı oluşturmak amacıyla öğrendiklerimizi birbirimizle paylaşmamızı istedi. Aile hekimleri olarak belki en ağır hastalar ile uğraşmıyor olabiliriz ama biz “ilk giren” ve “son çıkan”lar olacağız. Mutabakatımız, alınan her sağlık politika kararına mutlaka dahil edilmek zorundadır.

Hizmet verdiğimiz toplumlarda -bazılarımızın liderlik rolleri de vardır- halihazırda çok büyük bir etkimiz bulunmaktadır. Biliyorum ki bazılarınız durmadan ve yorulmaksızın sorumlu olduğunuz popülasyon için çalışıyorsunuz ve hasta ile karşılaşan ilk hekim olmak için çok fedakarlıkta bulundunuz. Sadece yaşam tarzımızda değil, toplum, ekonomi, eğitim ve sağlık hizmetlerinde de  uzun süreli etkiler olacaktır.

İşte bu nedenle WONCA Avrupa size, Avrupa’nın aile hekimlerine aşağıdaki önerilerde bulunmaktadır: 
 
1. Sahip olduğunuz becerileri ve uzmanlığı akıllıca kullanabilmek için kendinizi koruyun ve güvende olun! Giderek daha endişe verici hale gelen bu dünyada, herkesin kendi aile hekimine ihtiyacı var ve tabii sizin ailenizin de! Kendi sağlığınıza dikkat edin, sağlıklı beslenin ve yeterli süre dinlendiğinizden emin olun.
2. Hükümetinizden koyucu ekipmanları talep edin. Potansiyel olarak enfekte hastaları muayene ederken elinizdeki mevcut koruyucu ekipmanlarla çalışın.
3. Yüz yüze hasta görüşmelerinizi minimum düzeye indirin. Elinizdeki mevcut yeni teknolojileri kullanın ve bunları günlük pratiğinizde nasıl geliştireceğinizi düşünün.
4. Sosyal medyada paylaştıklarınıza çok dikkat edin. Siz etkileyici birisisiniz. Sosyal medya paylaşımlarınızı “mutlak bilim” ile kısıtlayın  ve emin değilseniz lütfen paylaşmadan önce düşünün.
5. Hükümetlerinize, COVID-19 ile ilgili gruplarda aile hekimlerine yer vermelerini ısrarla tavsiye edin.
6. Hükümetlerinize, sağlık personeli tarafından sağlanabilen kesin ve doğru değerlendirmeye ihtiyacı olan vatandaşlar için çağrı merkezleri kurmalarını ısrarla tavsiye edin.
7. Diğer meslektaşlarınızı ve disiplinleri, hastalar için bir sağlık ekibi olma konusunda destekleyin. Bu durumda/pandemide beraberiz.

Sizin ve ailenizin güçlü ve güvende olmanızı diliyoruz! 
 
WONCA Avrupa Yönetim Kurulu adına, 
             
Prof. Dr. Mehmet Ungan           
WONCA Avrupa Başkanı 

 

WONCA Avrupa Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ungan'ın mektubunun orijinaline buradan ulaşabilirsiniz. 

This article was published under the category Covid-19 on 20/03/2020 10:00.