TAHUD Projeleri Tüm Hızıyla Devam Ediyor

Değerli Üyemiz
Bilindiği üzere Derneğimizin de ortakları arasında olduğu iki Avrupa Birliği projesi devam etmektedir. Bunlardan biri CEDinGP Projesidir. Proje 1 Kasım 2010 tarihi itibarıyla başlamıştı. Proje kapsamında çeşitli eğitim kursları hazırlanmakta ve sonuçta aile hekimliği eğiticilerinin sürekli eğitsel gelişimleri için bir çerçeve oluşturulması hedeflenmektedir. EURACT’in son yıllardaki deneyim ve birikimlerinin de değerlendirildiği bu çerçeve kapsamındaki ilk pilot uygulama kursu Türkiye’de yapılacaktır. Proje ve kursla ilgili bilgileri aşağıda bulabilirsiniz.  
EĞİTİMDE USTALAŞMA
GEDinGP Projesi
(Continous Educational Development in General Practice/Family Medicine)

Avrupa Aile Hekimliği Eğiticilerinin Sürekli Gelişimi İçin Kurslar


Proje Tarihleri: 1 Kasım 2010 – 31 Ekim 2012
Proje No. 2010-1-PL1-LEO05-11460

PROJE ORTAKLARI
> Polonya Aile Hekimliği Koleji - PİLOT
> Sağlık ve Yönetim - Koordinatör
> EURACT (Avrupa Aile Hekimliği Eğiticileri Akademisi)
> Türkiye Aile Hekimleri Uzmanlık Derneği (TAHUD)
> Danimarka Genel Pratisyenler Koleji
> Aile Hekimliği Geliştirme Enstitüsü
> Yunan Genel Pratisyenler Derneği
> Portekiz Genel Pratisyenler Derneği

TEMEL GEREKÇE

Avrupa ülkelerinin çoğunda AH/GP uzmanlığı sağlık sisteminin en temel parçası olup AB üyesi ülkeler için zorunludur. Bu nedenle aile hekimlerinin yüksek kalitede bir uzmanlık eğitimi almaları ve bunu sürekli tıp eğitimi ile sürekli kılmaları gerekmektedir. Bu eğitim programlarını hazırlayarak öğretmek üzere AH eğitici gücüne gereksinim vardır.

Farklı eğitim modülleri ve programları ile yetişen ve gelişen eğiticiler yeni bir kavramın gelişmesine neden olmuştur: AH/GP eğitiminde farklı ustalık düzeylerinde eğitici gereksinimi vardır. Avrupa’da farklı tıp fakültelerinde çalışan eğiticiler usta sayılsa bile, bu eğiticilerin
>  yeterlik düzeyleri veya sahip olmaları gereken özgün beceriler tanımlanmamış,
>  aile hekimliği alanındaki usta eğitici gereksinmesinin nedenini anlatan bir kuramsal çerçeve de oluşturulmamıştır.
Bu çerçevenin oluşturulması EURACT içerisinde tartışılmaya başlanmış ve bu tartışma
CEDinGP projesinin temelini oluşturmuştur.


AMAÇ
Projenin AMACI Avrupa AH/GP eğiticileri için sürekli gelişmeyi sağlayarak üç farklı düzeyde eğitici yetiştirmek üzere kurslardan oluşan bir yapının oluşturulması ve uygulanması olarak tanımlanmıştır.  Eğiticilerin farklı düzeyleri, DREYFUS Modeli temel alınarak tanımlanmıştır.

Dreyfus Modeli
Yukarıda görüldüğü gibi üç farklı kurs düzenlenerek farklı düzeylerde eğitici yetiştirilmesi sağlanacaktır.  İlk düzey eğitici eğitiminin pilot uygulaması 27–30 Haziran 2011 tarihinde İzmir Çeşme’de gerçekleştirilecektir.
Bu proje Avrupa düzeyinde Aile Hekimliği eğiticilerinin (Üniversitede akademisyen ya da uygulamada eğitici) kalite standardizasyonunu sağlayarak daha iyi bir Aile Hekimliği eğitimi ile daha iyi aile hekimliği uzmanı yetiştirilmesine katkıda bulunacaktır. Bu gelişme sağlık hizmetlerinin kalitesini arttırırken insan sağlığına olumlu etkilerde bulunacaktır.

PROJENİN TAHUD ADINA TEMSİLCİLERİ:

Prof. Dr. Okay Başak (ADÜTF Aile Hek. AD)
Prof. Dr. Dilek Güldal (DEÜTF Aile Hek. AD)
Doç. Dr. Güzel Dişçigil (ADÜTF Aile Hek. AD)
Doç. Dr. Esra Saatçi (ÇÜTF Aile Hek. AD)

This article was published under the category Dernekten Haberler on 18/06/2011 00:00.