SSUK Duyurusu: Yılın Devlet Adamı Ödülü’nün Arkasından Yine Sigara Endüstrisi Çıktı

Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi (SSUK), İngiliz Kraliyet Uluslararası İşler Enstitüsü Chatham House tarafından, 9 Kasım 2010 tarihinde Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül’e verilecek ‘Yılın Devlet Adamı’ ödülünün arkasında sigara endüstrisini buldu.
SSUK ve sağlık uzmanları, Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül’ü ödülü kabul etmemeye çağırıyor!
Sayın Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül’e, 09.11.2010 tarihinde Chatham House tarafından verilecek "Yılın Devlet Adamı" ödülü verilecek.
İngiliz Kraliyet Uluslararası İşler Enstitüsü merkezi olan Chatham House’un misyonu; raporunda belirtildiği üzere, daha refah içinde bir dünya için, bağımsız analiz yapmak, etkili görüşler geliştirmek ve tartışma ortamı yaratmak.
Ancak Chatham House’un büyük şirketlerden oluşan üyeleri ve maddi destekçileri arasında bir şirket dikkat çekiyor. Chatham House’un üyeleri ve destekçileri arasında bir İngiliz-Amerikan Tütün firması bulunuyor.
Ülkemizde de sigara pazarının önemli bir kısmına sahip olan ve her yıl 100 bin vatandaşımızın ölümüne yol açan endüstirinin içinden bu firmanın adı Chatham House 2009-2010 raporunda ana bağışçılar arasında yer alıyor.
Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı; insanları zehirleyerek ölümlerine yol açan bir endüstrinin destekleriyle verilecek olan bu ödülün Cumhurbaşkanımız tarafından kabul görmemesini umduklarını belirterek duygularını şu sözlerle ifade etti; 
‘Halkımızın sağlığı adına, sigara ve tütün ürünleri üreten ve her yıl 100 bin vatandaşımızın ölümüne yol açan bu endüstri ile 15 yıldır mücadele sürdürmekteyiz.  Son 50 yıldır öldürücü olduğu bilinen bu ürünü pazarlayan bir endüstrinin temsilcisi tarafından desteklenen bir oluşumdan Sayın Cumhurbaşkanımızın ödül alacak olması bizi çok yaralamaktadır. Ayrıca bu durumun, Tütün Kontrol Çerçevesi Sözleşmesi’nin (TKÇS)  5.3 maddesine yan, kamu ve sivil toplum örgütlerinin sigara endüstrisi ile ilişki içinde olmasını yasaklayan maddeye de aykırı olduğunu hatırlatmak isteriz.
Kamuoyuna konuyu sunmayı ve Sayın Cumhurbaşkanımızdan sigara nedeniyle sakat kalan veya yakınını kaybeden vatandaşlarımız adına, ödülü almamasını en derin saygılarımızla istriham ediyoruz.’

Kaynak:
http://www.chathamhouse.org.uk/events/special_events/chatham_house_prize/2009

This article was published under the category Dernekten Haberler on 08/11/2010 00:00.