SGK Cephesinde Yeni Gelişmeler: SUT Tarih mi Oluyor?

Değerli Üyelerimiz,
Bildiğiniz gibi SGK içindeki değişik birimler düzeyinde TAHUD olarak zaman zaman girişimlerde bulunuyoruz. Özellikle SUT uygulamaları ile ilgili görüş, geribildirim ve önerilerimizi ilettiğimiz bu görüşmelerle ilgili bilgileri web sitemiz ve ‘aile’ internet platformu aracılığıyla sizlere duyuruyoruz.

Geçtiğimiz günlerde Sosyal Güvenlik Kurumu Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürü Uzm. Dr. Hasan Çağıl ve Sağlık Hizmetleri Daire Başkanı Dr. Ufuk Aldıkan ile yeni bir görüşme daha yaptık. SB Temel Sağlık Hizmetleri eski Genel Müdürü Aile Hekimliği uzmanı Dr. Mehmet Uğurlu’nun da yer aldığı bu görüşmede, SUT ve SGK uygulamaları ile ilgili sıkıntılarımızı ve özellikle SUT 2010 6.1.1.A.(7) bendinde yer alan “Sağlık Bakanlığınca aile hekimliği sözleşmesi yapılan veya yetkilendirilen hekimler, aile hekimliği uzman hekiminin yazabildiği tüm ilaçları reçete edebilirler” ifadesinin ve Aile Hekimliği uzmanlarına yönelik ilaç raporu düzenleme ve ilaç yazma kısıtlılıklarının kaldırılmasını bir kez daha talep ettik.

Öncelikle taleplerimiz konusunda haklı olduğumuz SGK yetkilileri tarafından bir kez daha dile getirildi. SUT tartışmalarına son verecek yeni bir çalışmayı bitirmek üzere oldukları ifade edildi. Dr. Mehmet Uğurlu tarafından yapılmakta olan bu proje çalışmasına göre SUT uygulamaları ile hekimlere getirilen tüm kısıtlamaların kaldırılması ve tüm hekimlerin aylık geribildirimlerle bilgilendirilmesi hedeflenmektedir. Eğer bu proje gerçekleşirse her hekim istediği ilacı yazabilecek, ancak aylık çalışma ve bu arada ilaç yazma performansı kendisine gönderilecek ve ortalamadan belirgin sapmalar olması durumunda bir süre sonra uyarılacaktır. Yani her hekim yazdığı reçetenin sorumluluğunu da üstlenmiş olacaktır.

GSS Genel Müdürlüğünün hazırlığını bitirmek üzere olduğu bu uygulama gerçekleşirse kuşkusuz yeni tartışmalar başlayacaktır. Ancak iyi kurgulanır ve uygulanırsa SUT kısıtlamalarından çok daha etkili olabilecek bir uygulama gibi görünmektedir.

Bu gelişmeye ek olarak 2010 Sağlık Uygulama Tebliği’nde ilk değişikliklerin kapıda olduğu duyumunu da sizlerle paylaşmak istiyoruz. Önümüzdeki haftalarda yapılması beklenen bu değişiklikler arasında Aile Hekimliği uzmanlarının özellikle Diyabetle ilgili ilaç yazma kısıtlılıklarının kaldırılması da yer almaktadır. Umarız bu değişiklik gerçekleşir ve uygulamada elimizi kolumuzu bağlayan birçok kısıtlamadan kurtulmuş oluruz.

Saygılarımızla,

TAHUD MYK

This article was published under the category Dernekten Haberler on 28/06/2010 00:00.