OTC-SOCIOMED PROJESİ

Proje Avrupa Birliği Yedinci Çerçeve Programı Sağlık teması kapsamında kabul edilmiştir. 1 Aralık 2009 tarihi itibarıyla başlayan proje süresi iki yıldır.

PROJENİN AMACI

• Çeşitli Güney Avrupa ülkelerinde birinci basamak sağlık hizmeti sunum ortamlarında uygun olmayan ilaç kullanımı ve reçetesiz ilaç kullanımını etkileyen faktörleri belirlemek ve önerilen müdahaleleri test etmek için pilot müdahaleler yapmak

• Sağlık hizmeti sunumunda ilaçların en iyi kullanımı için ilaçların birinci basamak hekimleri, hastalar ve eczacılar tarafından iyileştirici gücü yüksek ve maliyet etkili bir şekilde kullanılmasını sağlamak

Yunanistan’ın Girit Üniversitesi Toplum ve Aile hekimliği Kliniğinin koordinatörlüğünü yaptığı projeye sekiz Avrupa ülkesinden ve Meksika’dan 14 ulusal ve uluslararası kuruluş katılmaktadır. Türkiye Aile Hekimleri Uzmanlık Derneği ülkemizden projeye katılan tek kuruluştur. Diğer katılımcıların beşi üniversite (Yunanistan, İsveç, Çek Cumhuriyeti, Hollanda, Meksika), üçü ulusal aile hekimliği örgütü (Yunanistan, Fransa, Güney Kıbrıs), beşi ise uluslararası (WONCA Avrupa dahil) kuruluşlardır.

Proje kapsamında onaylanan TAHUD bütçesi 57.162 Euro’dur.

Projeye TAHUD adına Prof. Dr. Süleyman GÖRPELİOĞLU ve Doç. Dr. Füsun YARIŞ araştırmacı olarak katılmıştır. Ancak henüz projenin yeni kabul edildiği aşamada önce Dr. Süleyman Görpelioğlu’nun sorumluluklarını Dr. Füsun Yarış’a devretmesi ve ardından proje çalışmalarının başladığı Aralık 2009 başlarında Dr. Füsun Yarış’ın sağlık sorunları nedeniyle proje sorumluluklarını yerine getiremeyeceğini bildirmesi üzerine TAHUD adına yüklenilen sorumlulukları Prof. Dr. Okay BAŞAK devralmıştır. Ocak 2010 tarihinde Yrd. Doç. Dr. Züleyha Öztürk ALPER araştırmacı olarak projeye TAHUD adına dahil olmuştur.

TAHUD, proje sorumlularının değişmesi sürecine denk geldiği için projenin Yunanistan’ın Girit Üniversitesinde yapılan ilk toplantısına (proje planlama toplantısı) katılamamıştır. Ancak gerek internet üzerinden yazışmalarla gerekse telefonla ya da internet üzerinden yapılan tele konferanslarla TAHUD olarak üstlendiğimiz sorumlulukların planlanması gerçekleştirilmiş olup projenin ilk büyük etkinliği olan alan araştırması çalışmaları sürmektedir.
22.02.2010

TAHUD MERKEZ YÖNETİM KURULU

This article was published under the category Dernekten Haberler on 12/03/2010 00:00.