Malaga Bildirisi: Güçlü Birinci Basamak, Güçlü Sağlık Sistemi

MALAGA BİLDİRİSİ

Sağlık Sistemlerini Geliştirilmesinin Yolu Birinci Basamağın Güçlendirilmesi

Halkın sağlığını geliştirmeye yönelik değerlerin oluşturulmasında, temel ilkelerin ve yaklaşımların    benimsenmesinde bir gereklilik olan birinci basamağın güçlendirilmesine yönelik 30 yıl önce çıkılan yolda hedeflerin bazılarına ulaşılmıştır.

  Ancak, sağlık sistemlerinin yapıları ve sağlık hedeflerine ulaşmada yürütülen programların  farklılıklarından kaynaklanan mozaik yapı bugün halen önemli bir problem olarak durmaktadır.

Yaşlanan toplum ve kronik hastalıkların muazzam yükü, yeni ortaya çıkan hastalıklar ve yakın zamanda yaşanan pandemiler göstermiştir ki, sağlık modelleri mevcut yeni duruma yönelik değişim göstermek durumundadırlar.

Birinci basamak sağlık hizmeti, sağlık hizmet sunum ve organizasyonunu; sağlığın korunması ve geliştirilmesi ile bütüncül yaklaşımın ön planda tutulduğu toplum yönelimli bir vizyon ile sağlar. Bu tanım Dünya Sağlık Asemblesinin WHA 62.12 sayılı kararında yer alan “birinci basamak sağlık bakımı, sağlık sisteminin güçlenmesini içerir” satırı ile paralel bir tanımdır.
Bu nedenle birinci basamak sağlık hizmeti geleceğin aile hekimlerinin kendi mesleklerini öğrenecekleri ideal ortamlardır. Yine bu nedenle üniversite eğitim sistemleri bu ihtiyaca cevap verecek şekilde yapılandırılmalıdırlar.

WONCA Avrupa, tüm devletleri bütçelerinin sağlık harcamaları için birinci basamağa öncelik verecek düzenlemeleri yapmaya ve sağlık harcamalarını bu hedefler doğrultusunda yapmaya çağırıyor. 

 

 

This article was published under the category Dernekten Haberler on 02/11/2010 00:00.