Diyabeti Durduralım Projesi Lansman Toplantısı Çankaya Köşkünde Yapıldı

Diyabeti Durduralım Projesi Lansman Toplantısı Çankaya Köşkünde Yapıldı

31 Mart 2011

Türkiye Diyabet Vakfı tarafından geliştirilen “Diyabeti Durduralım!” Projesi lansman toplantısı 31 Mart 2011 günü Çankaya Köşkünde yapıldı. Toplantıya Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Bayan Gül ev sahipleri olarak ve ayrıca Sağlık Bakanı Dr. Recep Akdağ, Milletvekilleri, Ulusal Diyabet Koordinatörü Dr. Serdar Güler, Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Dr. Temel Yılmaz, çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarından bürokratlar, akademisyenler, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, farmasötik endüstri temsilcileri, sanatçılar ve medya mensupları katıldılar. Ülkemizin diyabet alanındaki kanaat önderlerini biraraya getiren bu toplantıya davetli olarak katılan TAHUD Başkanı Dr. Okay Başak, TAHUD MYK Üyeleri Dr. A. Refik İmamecioğlu, Dr. Erdinç Yavuz ve TAHUD İstanbul Şubesi Başkanı Dr. Mehmet Sargın derneğimizi temsil ettiler.

“Diyabeti Durduralım!” Projesi, Türkiye Diyabet Vakfı tarafından, topluma yönelik bir farkındalık yaratma ve sağlık eğitimi projesi olarak geliştirilmiş ve Cumhurbaşkanlığı Makamına takdimi ardından Sayın Cumhurbaşkanı ve Eşlerinin himayesi altında yürütülmesi kararı alınmış. Ülkenin tüm bölgelerinden belirlenen bir grup akademisyenin koordinatörlüğünde yürütülecek olan bu proje ile dengeli beslenme, obezite ile mücadele ve fiziksel aktivitenin benimsetilmesi yoluyla diyabetin önlenmesine katkı sağlanması amaçlanmaktadır.

Toplantı akışında önce toplumun diyabet konusundaki bilinç düzeyini ortaya koyan bir görüntü kaydı izletildi. Projenin iletişim koordinasyonunu sağlayan firma temsilcisinin ardından Türkiye Diyabet Vakfı Başkan Yardımcısı Dr. Ahmet Kaya söz aldı. Dr.Kaya, Dünya Sağlık Örgütü kaynaklı diyabetin küresel prevalansı ve geleceğe dair sıklık projeksiyonlarından, diyabete Birleşmiş Milletler Teşkilatı nezdinde verilen önem ve “diyabet epidemisinin” önlenmesi yaklaşımlarından söz etti. “Diyabeti Durduralım!” Projesinin “Türkiye Diyabet Önleme ve Kontrol Programı” hedefleri paralelinde bir katkı sağlama aracı olacağına vurgu yaptı. Akabinde söz alan Sağlık Bakanı Dr. Recep Akdağ ülkemize dair 1998 ve 2010 diyabet ve obezite sıklıklarına karşılaştırmalı olarak değindi ve “Türkiye Diyabet Önleme ve Kontrol Programı Eylem Planı 2011-2014”ü 10 Şubat 2011 günü İstanbul’da lanse ettiklerini hatırlattı. Ayrıca projeyi geliştirenlere şükranlarını bildirdi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, projenin kendilerine takdimi akabinde önemine binaen himaye kararı aldıklarını ve ülkemizin ilgili verilerini öğrendiğinde duydukları şaşkınlığı samimi bir dille ifade ettiler. Bayan Gül ise konuşmasında özellikle sağlıklı ve dengeli beslenmenin önemine, çocukluk çağındaki beslenme alışkanlıklarına ve bu konuda ailelere düşen görevlere değindi. Son olarak diyabetik çocuklar arasından yapılan diyabet konulu resim yarışması birincisi olan tip I diyabetik çocuğa ödülü verildi. Akabinde plaket takdim töreni gerçekleştirildi.

Törenin açılışında kendisi de bir diyabetik olan tenor Mesut İktu piyano eşliğinde dört türkü seslendirdi. Tören projenin medya yüzleri olan Beyazıt Öztürk (Beyaz) ve diyabetik sanatçı Derya Baykal taraından sunuldu.

TAHUD, T.C. Sağlık Bakanlığı’nın davetlisi olarak Türkiye Diyabet Önleme ve Kontrol Programı geliştirme çalıştaylarında çeşitli çalışma gruplarında yer almış ve aktif olarak katkı sağlamıştır.

 

TAHUD MERKEZ YÖNETİM KURULU

This article was published under the category Dernekten Haberler on 01/04/2011 00:00.