Dünya Çocuk Hakları Günü, Koruyucu Sağlık Hizmetleri ve Aşılara Dair Açıklama

Birleşmiş Milletler tarafından 30 yıl önce kabul edilen ve 193 ülke tarafından onaylanan Dünya Çocuk Hakları Günü, dünyadaki her çocuğun hakkı olan eğitim, sağlık, yaşama, korunma ve barınma gibi konularda bir farkındalık oluşturma günüdür.

Bugün, çocukların işe değil okula gitmesi ve eğitim koşullarının iyileşmesi gerektiğini hatırlatan bir gündür.

Bugün, çocukların insanca koşullarda barınması ve her türlü istismardan korunması gerektiğini anlatan bir gündür.

Eğlence, dinlenme, kültürel etkinliklerde bulunma gibi haklarının olduğunu; kısacası çocukların çocuk olmaya, çocukça yaşamaya haklarının olduğunu bildiren bir gündür.

Aslında bugün, tüm bunları sağlıklı bir şekilde yapabilmesi için; çocukların koruyucu sağlık hizmetlerini alarak sağlıklı koşullarda büyümeye ve gelişmeye ihtiyaçları olduğunu tüm dünyaya haykırdığı gündür.

Bu vesileyle koruyucu sağlık hizmetleri ve aşıların önemini bilen biz aile hekimliği camiasının, çocuklarımızın sesine ses vermesi gerektiğine inanıyoruz.

Maalesef her geçen gün toplum sağlığını tehlikeye atacak köşe yazıları ve kitaplar basıldığını; görsel medyada haberler ve programlar yapıldığını üzülerek takip etmekteyiz. Bu yaklaşımları sergileyenlerin bir kısmının, tıbbi bilgi ve yaklaşımlar konusunda bir eğitimi olmadığı halde sağlık konusunda yetkin bir kişi gibi açıklamalar yaptığını görmekteyiz. Bu toplum sağlığı açısından kabul edilebilir bir durum değildir.

Unutulmamalıdır ki, günümüzde toplumun tüm kesiminde birçok bulaşıcı hastalığın tamamen ortadan kalkması veya daha az oranda görülmesinde en önemli pay aşılarındır.

Bu sebeple koruyucu sağlık hizmetlerinin önemini bir kez daha vurgularken bağışıklama hizmetleri ve aşıların gerek yazılı gerek görsel medyada polemik konusu yapılmaması gerektiğini özellikle hatırlatmak isteriz.

Bundan sonraki süreçte medyanın çocuklarımızın ve toplumun sağlığını ilgilendiren konularda daha özenli davranması ve yetkililerin de bu konuda adımlar atması en büyük temennimizdir.

Son olarak: “AŞILAR, ÇOCUKLARIMIZIN EN TEMEL SAĞLIK HAKKIDIR!” diyerek çocuklarımızın Dünya Çocuk Hakları Gününü en içten dileklerimizle kutlar, sağlıklı yarınlar için var gücümüzle çalıştığımızı ifade etmek isteriz.

This article was published under the category Aile Hekimliği Haberleri on 20/11/2019 18:00.