Birinci Basamak Hekimlerinin Temsilcisi Dernekler Ankara’da Buluştu

Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) davetiyle Türkiye Aile Hekimleri Uzmanlık Derneği (TAHUD), Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) ve Pratisyen Hekim Derneği (PHD) yöneticileri 25 Aralık 2010 tarihinde Ankara’da TTB toplantı salonunda bir toplantı yaptılar.

Toplantıya; TTB Merkez Konseyi Başkanı Dr. Eriş BİLALOĞLU ve bazı Konsey üyeleri, TAHUD Merkez Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Okay BAŞAK, AHEF Başkanı Dr. Hasan ERAYDIN ve bazı Yönetim Kurulu üyeleri ile TTB Pratisyen Hekim Kolu Başkanı Dr. Mehmet ÇAKMAK katıldı.

Dr. Eriş BİLALOĞLU toplantının açış konuşmasına 10 Ocak 2010 tarihinde yapılan son toplantıdan sonra bir araya gelmenin önemini belirterek başladı. TTB’nin bir çatı meslek örgütü olarak BB hekim örgütleri için diyalog zemini oluşturmayı hedeflediğini ve ortak zeminde hareket etmek anlamında Birinci Basamakta çalışan hekimlerin derneklerinin bir arada olmasını çok önemsediklerini vurguladı.

TAHUD Başkanı Dr. Okay BAŞAK TTB’nin hepimizin temsilcisi, bir üst örgütü olduğunu benimsemekle birlikte TAHUD, AHEF ya da PHD olarak TTB ile organik bir bağımızın olmadığını vurguladı. TAHUD olarak kuruluş amacımızla ilgili konularda herkesle görüşebileceğimizi dile getirdi.

Aile hekimliği uzmanlarının sağlık sisteminin değişik alanlarında görev yaptığını, TAHUD’un esas olarak üyelerinin sorunları üzerinde çalıştığını, ASM’lerde olup bitenlerle yakından ilgilendiğini, Aile Hekimliği uzmanlık eğitiminin geliştirilmesinin başlıca hedefleri olduğunu ifade etti. 2010 yılı sonu itibarıyla geçiş döneminin birinci aşamasının bittiğini, 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren birinci aşama uyum eğitimlerinin kaldırılması ve dolayısıyla tıp fakültelerini yeni bitiren hekimlerin artık uzmanlık eğitimi yapmadan aile hekimliği uygulamasına girmemesini istediklerini ve bunu Sağlık Bakanlığı’na da ilettiklerini belirtti.

Aile Hekimliği uzmanlık eğitiminin mevcut kazanımlarının korunması gerektiğini, saha eğitiminin eklenmesiyle temel bir eksikliğinin kalmadığını, ülkemizdeki uzmanlık eğitimlerinin mevcut statüsünden ayrılmamak gerektiğini vurgulayarak, TAHUD’un bu yapıyı bozacak ve uzmanlık eğitiminin kalitesini düşürecek girişimlere karşı duyarlılığını vurguladı. Kısa yollardan uzmanlık söylemlerini kaygıyla izlediklerini, hizmet içi eğitimle uzmanlık eğitiminin olamayacağının özellikle altını çizdi.

AHEF Başkanı Hasan ERAYDIN TTB’nin aile hekimliğine karşı koyduğu tavır ilişkilerde önemli bir engel oluşturduğunu, TAHUD’un da geçen yıl yaptığı basın açıklaması ile AHEF üyelerinden tepki aldığını, oluşan dağınıklığın SB’nın işine yaradığını, bizi kaale almadığını vurguladı. TAHUD ve TTB yeni bir söylem geliştirirlerse ileride çok daha yakın çalışabileceklerini ekledi.

PHD Başkanı Rıdvan YILMAZ aile hekimleri dahil hepimizin pratisyen hekim olduğunu ifade ederek pratisyen hekimliğin uzmanlık alanı olduğunu ve bunun için bir eğitim programı hazırladıklarını ve bu eğitimlerin sahada sağlık ocaklarında verilmesi gerektiğini vurguladı.

Tüm katılımcılar çalkantılı, dinamik bir süreçten geçmekte olduğumuzu, bu süreçte birbirimizi kırmadan, farklı algılara yol açmadan söylem geliştirmenin zor olduğunu, ancak birbirimize karşı daha nazik ifadeler kullanmamız ve birbirimizi anlamaya çalışmamız gerektiğini özellikle vurguladılar. Önümüzdeki dönemde aşağıdaki konularda ortak çalıştaylar düzenlenebileceği üzerinde konuştular.
1) Özlük hakları – acil yasal değişiklik önerileri oluşturmayı hedefleyen
2) Eğitim – geçiş dönemi, hizmet içi, SMG, uzmanlık eğitimi alt başlıkları ile
3) Projeksiyon yapma – BB’a ilişkin geleceğe dönük projeksiyonlar
4) Buradaki dernekler arasındaki sorunların konuşulduğu çalıştay

Birinci basamakta çalışan hekimlerin temsilcisi örgütler, yakın zamanda ortak hareket olarak kısa bir süre sonra resmileşmesi beklenen Aile Hekimliği Ücretlendirme yönetmeliğine karşı ortak basın açıklaması yapma ve hukuki süreçleri birlikte değerlendirme yönünde çalışma kararı aldılar. 26.12.2010

TAHUD Merkez Yönetim Kurulu

This article was published under the category Dernekten Haberler on 29/12/2010 00:00.