Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliğine Karşı İtirazlarımız

Değerli üyemiz,

Aile Hekimliği Uygulama Yönetmeliği yayınlandı. Yönetmelik öncesinde itirazlarımızın genel çerçevelerini belirtmiştik ancak yeni yayınlanan bu yönetmelikte dile getirdiğimiz sorun noktalarında kayda değer bir gelişme olmadığı ve bazı noktalarda ise taslakta dahi olmayan belirsizliklerin yer aldığı görülmektedir.

TAHUD olarak yönetmeliğin bu hali ile yürürlüğe girmesinin aile hekimliği uygulaması ve birinci basamak sağlık hizmetlerinin etkin şekilde sunumu önünde büyük bir engel olduğunu düşünüyoruz. Hali hazırda hem uygulama içinde aktif olarak çalışan hekimler, hem de uygulamaya yeni girecek hekimler büyük bir belirsizlik ve geleceklerine dair endişe içindedirler. Amacımız ülkemizde daha etkin sağlık hizmetinin sunulması ve uygulama içinde çalışan meslektaşlarımızın daha etkin, güvenli, bilimsel ve güleryüzle çalışabilmelerine yardımcı olmaktır.

Bu çerçevede yeni yönetmeliğe başlıca itiraz noktalarımızı aşağıda bulabilirsiniz:

  • İkinci aşama eğitimler: Aile hekimlerinin ikinci aşama eğitiminin uzaktan eğitim tarzında yapılması, tıp biliminin ve eğitiminin uygulamalı eğitim olması ilkesine açıkça aykırıdır.
  • Yerleştirme uygulamaları: Aile hekimliği uzmanların istedikleri pozisyonlara yerleşme haklarının kısıtlanması açıkça hukuka aykırıdır. Birinci grup olarak yerleşme hakkı bulunan aile hekimliği uzman hekimlerin istedikleri pozisyonlara serbestçe yerleşebilmeleri için hukuka aykırı bu düzenlemenin iptali gerekmektedir.
This article was published under the category Dernekten Haberler on 01/06/2010 00:00.