Aile Falı

Aile Hekimliğinin 2010 Falı
 
KOC (21 Mart-20 Nisan)
2010 yılı başlangıç olmak üzere önümüzdeki 5 yıl için aile kavramına bakışınızda ve iş hayatınızda önemli değişikler olacak. Yıldızınız sizi çekirdek aileden geniş aileye geçişe zorluyor. Aile Hekimliği ünvanını başka hekimlerle paylaşıp, aile kavramını genişletme düşüncesi Mars’ın birinci geri çekilme hareketi nedeniyle sizde önce ümitsizlik, kırgınlık, öfke gibi duygular yaratsa da, Satürn gezegeninin yol gösterici sesi, sizi sakinleştirecek ve olaylara daha sağduyulu yaklaşmanızı sağlayacak. Jüpiterin size sağladığı  Aile Hekimliği Uzmanlarına tanınan’bir seferlik’ listede öne çıkma şansını kullanmayı tercih edecekler kendisini ‘koç’ gibi hissedecek. Bu şansı yakalayamayan kamu dışındaki koç aile hekimliği uzmanları ise Merkür’ün ikinci geri hareketi nedeniyle kendini biraz Karaman’ın koyunu gibi hissedecekler.  Asistan olan ‘Koçlar’ ise Jüpiterden kopup gelecek bir meteorun Aile hekimliği Pilot yasasına yapacağı bir güzelliği sabırla beklemek durumundalar. Bu pilot uzayda dolaştığı sürece Jüpiterin asistan koçlara şans getirmesi zor gözükmektedir. Umarım Satürn Sağlık İdaresine akıl izan eder de bu pilot yasa değişir.
 
BOĞA(21 Nisan-21 Mayıs)
Her ne kadar Boğa Burcu tüm karakterini çalışma disiplininden alsa da Boğa Aile Hekimliği Uzmanları  2010 yılında Jüpiterin onlara sağlayabileceği şansa ve Satürnün Sağlık İdaresine vermesi gereken akıl ve izana da çok ihtiyaç duyacaklar. Şu anki kadrolarını Venüs’ün yönettiği büyük şehirlerde almış ve hayatlarını kurmuş Aile hekimleri şanslı olacaklar. Ancak Venüsün bu şansından mahrum olan Aile hekimliği Uzmanlarını ise zorlu bir mücadele beklemektedir. Boğa’nın sizlere verdiği çalışma disiplinini, başarılı hizmetlerinizi kimsenin ciddiye alacağını beklemeyin. Eğer Jüpiter size kurum içi naklen atamayla büyük şehirlere atlama şansı sunmazsa, mecburi hizmette olduğunuz kadroda çakılıp, Marsın 1.,2. ve3. çekilme etkisiyle büyük şehirlerde açılacak 1.,2.ve.3. ek yerleştirme listelerini beklemek durumunda kalacaksınız. Bu dönemlere sağlık açısından dikkat edilmelidir. Ankara’ya gelmek isteyen ve gelemeyen Aile Hekimliği uzmanları için Temmuz Ağustos dönemi İstanbul’a gelmek isteyenler için Ekim Kasım ayları sağlık konusunda dikkat edilmesi gereken günler. Boğa Asistanları ise pilot uygulama yasasını duman edecek bir meteor çarpışmasını beklemekten daha fazla ne yapabilirler bilemiyorum. Tüm asistanlar aman sağlığa dikattt…
 
İKİZLER (22 Mayıs-21 Haziran)
İkizler haksızlığa ve ayrımcılığa karşıdır. Oğlağın onlara sunduğu ‘yenilik’ gibi gözüken durumlara şüpheyle yaklaşmayı becerebildikleri gibi Aslan’ın kibirli duruşunu da red ederler. Ancak Marsın çok güçlü etkisinin hissedileceği 2010 yılında İkizlerin bile kafası karışacaktır. Örneğin kamuda çalışmayan ama yıllarca özel sektörde veya kendi Ofisinde aile hekimliği uzmanı olarak görev yapmış bir İkizler burcu bir Aile Hekimliği Uzmanı, aile hekimliği uygulamalarında seçme şansının çok sonralara bırakıldığını gördüğünde bu işe bir mantık üretmekte zorlanacaktır. ‘Bu nasıl bir yenilik, adı aile hekimliği uygulaması ve ben bu işin uzmanlığını yapmış bir hekimim. Ama yıllarca tek bir hasta bile görmemiş hekimler sadece kamuda çalıştıkları için bu uygulamada benden önce şans bulurken ben Jüpiterin bana sunabileceği en seçilmemiş yerlerde çalışabileceğim; o da kalırsa tabi.Tamam uzman oldum diye böbürlenmemek lazım ama bu işte de bir saçmalık yokmu? Bu nasıl değişim bu nasıl yenilik?’ tipindeki sorular bu yılın en ‘anlamlı vefakat yanıtlanamayan’ soruları arasında ödül kazanabilir belki. Ama durum ne kadar değişir, bu Jupiterden kopan o meteorun aile hekimliği uzmanlığının kaderini etkileyen o ‘pilot’u yok etmesine bağlıdır. Satürn yardım et bize…
Evet, kamuda çalışmayan ikizler burcu Aile Hekimleri bu sorularla biraz kafayı yiyecek bu sene. Aman kafanızı sıcak tutun, bu dönemlerde ‘kafa üşütmesi’ sendromu yaşayabilirsiniz.
 
YENGEÇ (22 Haziran - 23 Temmuz)
Güneşin ve Jüpiterin verdiği güçle TAHUD Sağlık Bakanlığını ikna etmeyi başaracak ve Satürnün sağduyu gücünün etkisinde kalan Sağlık Bakanlığı ülkemizdeki aile hekimliği uygulamalarında Aile Hekimliği Uzmanlarının yaşadıkları mağduriyetleri görüp bu konuda yeni düzenlemeler yapacaktır desem de siz yine de ‘Falsız kalma ama fala da inanma’ özdeyişini unutmayınız. Çünkü bu dönemde Yengeç Takım yıldızında Ursa Minor yani Küçük Ayı Ankara’nın üzerinde daha parlak ışıldayacaktır. Ankara ili aile hekimliği uygulamalarına geçecektir. Ankara’daki Aile Hekimliği uzmanları ülkemizde kervanının genelde yolda düzüldüğü gerçeğini de gözden kaçırmamalıdırlar. Yengeç burcunun duygusal yanlarına kendilerini fazlaca kaptırmadan iyi düşünerek kararlar vermek zorundadırlar. Bu dönemde kısa vadeli düşünüp, duygusal karar verecek olan Yengeçler’in gelecekte en sevdikleri türkü ‘Ankara’nın taşına bak gözlerimin yaşına bak’, en sevdikleri atasözü ise ‘sona kalan dona kalır’ olabilir. Aman dikkat. Kararlarınızı iyi düşünerek verin lütfen. Sonra fal beni neden uyarmadı demeyin. Ankara’daki yengeçler bu sene yaz tatili hayalleriniz suya düşebilir.
Bu dönem hala Ankara’da asistanlık eğitimine başlayacak olan bir aile hekimliği asistanına ise WONCA tarafından ‘ten –star’ hekim ödülü verilecektir. Ödülü veren WONCA başkanının yaptığı konuşmada bir jest yapıp Türkçe en iyi doktor demek isterken ‘enayi’ doktor sözcüğünü kullanması yıllarca unutulmayacaktır.
 
ASLAN (24 Temmuz - 23 Ağustos)
Sevgili Aslanlarım benim. Zodyak kuşağının kral ve kraliçeleri. Güneşin parlak ışıklarıyla aydınlattığı altın çocuklar...
Aslansınız be!!! 
Böyle diye diye sizleri tüm işlere koşturmadılar mı? Asistandınız ‘hadi aslanım’ dediler; her gittiğiniz klinikte nöbetleri bindiriverdiler sırtınıza. ‘Ama ben aile hekimliği asistanıyım, benim uzmanlık eğitimim farklı olmalı’ falan desenizde yanıt aynıydı:
‘Olur mu Aslansın sen yaparsın.’ Çocuk kliniğinde yenidoğan baktınız. Cerrahide ne işinize yarayacağını anlamadan saatlerce ekartör tuttunuz. Kadın Doğum servisinde hastalar üstünüze kalıverdi. Dahiliyede daha 1. ayınızda acilin kıdemli asistanı ilan ettiler sizi. Psikiyatri rotasyonunda EKT yi bile size yaptırmadılar mı? Aslansın yaparsın sen… Ne çektiysen bu laftan çekmedin mi meslek hayatında. Milletin bir kedim yok diye şarkılar yaptığı günlerde senin bir şefin bile yoktu. Ama yine de yüreğine taş basıp aslanlar gibi ayakta kaldın. Aslanlar gibi uzman oldun.
Uzman olunca bitti mi aslanlık peki? Taşranın uzmansız hastanelerinin mecburi aslanları yaptılar sizi. Sahipsiz AÇSAP larda aslanlar gibi işler yapmaya çalıştınız. Angarya gibi bakılan diyabet poliklinikerinde elinizi taşın altına sokup aslanlar gibi kendinizi geliştirdiniz.
Evet ne zaman Jupiterin ihtiyacı olsa siz onun aslan jokeriydiniz. Aslansın sen dendikçe siz de kendinizi aslan sandınız. Ama sonra birgün dönüp baktınız ki Satürn arkanızdan ne kuyular kazmıs. Personel dağılım cetvellerinde, pilot uygulama genelgelerinde, sağlık uygulama tebliğlerinde kendinizi kuyruğu noksan buluverdiniz.
Aslan ama kuyrugu noksan...
Bu yaz kendinizi ayçiçeği tarlalarına atın. Odanızı, bahçenizi uğurlu çiçekleriniz gül, krizantem ve orkide ile doldurun. Nereden bulacaksanız şu uğurlu kedigözü taşını bulup yanınızdan ayırmayın. Belki Venüs yükselen burcunuza girer, Satürn vicdana gelir biraz.
 Artık değişsin Zodyaktaki bu amansız kader. Değişsin de bari yeni kuşaklar böyle kuyruksuz bir aslan olarak kalmasın yeter…
Yeni aile hekimliği asistanları onlara ‘aslansın sen’ diyenlere ‘hayır ben aslan değil, aile hekimliği asistanıyım. Buyurun bu asistanlık karnem, isterseniz şefimle görüşün’ desin artık.
Falcıyı bile sinir bastı gördünüz mü?
 
BAŞAK (24 Ağustos - 23 Eylül)
Marsın ileri hareketiyle  parasal konularda kendinizi iyi hissedeceksiniz. Bu ay hastanenizde en çok çalışan hekimlerden birisi olduğunuz için iyi bir döner sermaye alacaksınız. Ama Merkürün geri hareketi başlayacak birden. Hastanedeki diğer uzmanlar ‘ya şuna bak aile hekimleri bile bizden fazla döner aldılar’ diye homurdanmaya başlayacak. Siz de sanki onlar gibi bir uzman hekim değilsiniz. Venüsün geri hareketiyle içinize bir sıkıntı oturacak. Bu hastanede beni yaşatırlar mı acaba diye kuruntular başlayacak. Neyse Jupiterin ileri harketiyle güneşli günler başlayacak, içinizdeki sıkıntıyı unutacaksınız. Ancak Marsın ikinci geri hareketinde müdürlükten bir yazı alacaksınız. Yıllar önce ayrıldığınız ama hala kadronuzun bağlı olduğu AÇSAP a ihitiyaca binaen yeniden gönderiliyorsunuz. Satürnün geri çekilme hareketinde içinizdeki sıkıntı artık karabasan haline geliyor. Venüs yeniden ileri hareket edince uzmanlık derneğinizin hukuk bürosuna danışmayı akıl ediyorsunuz. Ancak gelen yanıtla birden farkediyorsunuz ki aile hekimliği uzmanlarının personel dağılım cetvelinde halleri yaman. Çalıştığınız ilde aile hekimliği uzmanlarının % 80’inin çalıştıkları kurumlarda ‘geçici görevle’ çalıştığını ve bu yüzden kurumlarıyla bağlarının bir pamuk ipliğine bağlı olduğunu o zaman öğreniyorsunuz. Müdürlüğe gidip derdinizi anlatıyorsunuz. Bakın diyorsunuz ben 7 yıldır çalıştığım hastanedeki diyabet polikliniğini yürütüyorum. Bu konuda kendimi çok geliştirdim. 7 yıldır da çocuk hasta görmedim. Şimdi bana da hastalarıma da yazık olacak. Neyse ki Satürnün ileri hareketi başlıyor. Sizi yeniden hastanenize gönderiyorlar. Ah benim zodyak kuşağının düzenli, pratik zekaya sahip, kendini geliştirmeye meraklı başaklarım. Mars, Merkür, Venüs, Jupiter, tüm gezegenler elele vermiş bir ileri bir geri sizinle ‘başak geçiyorlar’ sanki.
Başak bir aile hekimliği uzmanı olmanın kaderinde mi var bu?
Durdurun bu zodyağı inecek var!!!
 
TERAZİ (24 Eylül - 23 Ekim)
Venüs, Merkür, Uranüs, Satürn, Jupiter tüm gezegeler birbirlerine giriyor. Karamba Karambita! İstanbul’da aile hekimliği uygulaması başlıyor!!!  
Jüpiterin yükselişini yakalayıp Mayıs naklen atamasında kendisini Anadolu’dan İstanbul’a atmış aile hekimliği uzmanları Jüpiterin balık burcundaki ilerlemesinin verdiği şansı iyi kullanmalıdırlar. Geçmişte yaşadıkları sıkıntıları bir yana bırakıp, önlerine çıkan bu yeni iş olanağını iyi değerlendirmelidirler. İstanbul sizin artık, seçin beğenin…
Ancak İstanbul’da yasayan terazi aile hekimleri ise bolca gezegen gelgitlerinin etkisinde kalıp, akıl terazilerini dengelemekte zorluklar yaşayacaklar. Mars’ın aslan burcundaki geri hareketi hastanelerde çalışan ve yerinden memnun terazi burcu aile hekimligi uzmanlarında terazinin dengesini kibir yönünde bozabilir. ‘Burada keyfim yerinde’ diye düşünürken birden Merkür’ün başak burcundaki üçüncü geri hareketi sizi sağduyuya çağırıp, ‘ama personel dağılım cetvelinde burada yoksun aslında’ diye baska bir fitneyi içinize sokacaktır. Jüpiterin bu şansını şimdi teperseniz yarın Satürn’ün maymunu olabilirsiniz. Bunu da unutmayın derim ben falcı olarak. Offf off, teraziyi bir dengeye oturtmak ne zor olacak.
AÇSAP’ta çalışan terazi burcu aile hekimliği uzmanları ise kendilerine Jüpiter tarafindan bir seferlik sunulacak bu şansa sevinirken, birden Merkür’ün geri hareketiyle ‘ama ben yıllar oldu dahiliye hastası göremedim; şimdi nasıl olacak?’ diye bir kuruntu düşecek içlerine. ‘Acaba yıllarca hizmet verdiğim bu eğitim AÇSAP’ında mı kalsam’ diyecekler. Ama sonra balık burcundaki Jüpiterin gelgitine kapılıp, ‘ama AÇSAP’ların geleceği olacakmı ki bu ülkede’ diye düşünmeye başlayacaklar. Off dedim ya gezegenler birbirine girecek. Akşam baska gezegenin gelgitinin düşüncesiyle yatıp, sabah başka gezegenle uyanacaksınız bu günlerde.
Yıllardır diyabet polikliniğinde çalışan bir aile hekimligi uzmanı bu gelgitlerin stresine dayanamayıp hipertansif bir atak geçirecek. Yıllardır İstanbul’da özel sektörde çalışan terazi burcu bir aile hekimliği uzmanı başvurduğu aile hekimliği uygulamalarında kendisine evine 60 kilometre uzaklıktaki bir merkezin kaldığını öğrendiği günün akşamında boğazda içerken dengesinin terazisini tutturamayıp denize düşecek.
İstanbul’da asistanlık yapan aile hekimligi asistanlari içinse Mazhar ‘İstanbul’u izliyorum gözlerim yaşlı’ adlı yeni bir sarkı yapacak bugünlerde. Bu şarkı Sağlık Bakanlığı  bürokrasisi tarafindan son 10 yılın en hüzünlü parçası seçilecek…
 
Rıdvan Şahin
This article was published under the category Uzm. Dr. Rıdvan Şahin on 06/06/2016 13:00.