AHEG Asistan Arkadaşlarımızın Yoğun İlgisi ile Devam Ediyor

10 ve 11 Mayıs’ta Taksim İlk Yardım ve Göztepe Eğitim Araştırma Hastanesinde yapılan toplantılarla başlayan AHEG eğitimleri, 50’ye yakın uzmanlık öğrencisi arkadaşımızın yoğun ilgi ve katkısı ile devam ediyor.

Aile Hekimliği disiplinine özel olgu tartışmaları, temel kaynak dersler ve ileri okuma metinlerinin yer aldığı eğitimlerin ilk grubunda Bakırköy Sadi Konuk EAH, Taksim İlk Yardım EAH, Bağcılar EAH, Göztepe EAH, Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi’inden arkadaşlarımız Aile Hekimliği akademisyenleri ile buluşarak, disiplinimize özgü temel bilgileri tartışma fırsatı yakaladılar. Eylül ayında başlayacak ikinci grup eğitimlere katılım için TAHUD İstanbul şubesi ve Familya Asistan Grubu ile iletişime geçebilir ya da web sitesi kayıt bölümüne de başvurabilirsiniz.

AHEG katılımcılarının tartışma ve raporlarından alıntılar.

“WONCA (World Organization of Family Doctors-Dünya Aile Hekimleri Birliği) Avrupa tarafından 2002 yılında yapılan Aile Hekimliği tanımında biyopsikososyal yaklaşım temel yeterlilikler arasında tarif edilmiştir. Bu tanıma göre aile hekimi, kişilere yaklaşımda kültürel ve varoluş boyutlarını dikkate alan ve biyopsikososyal bir model kullanabilme olarak tanımlanan bütüncül yaklaşımı kendi hekimlik pratiğinde uygulayabilme yeterliliğine sahip olmalıdır. EURACT (European Academy of Teachers in General Practice-Avrupa Genel Pratisyenlik Eğiticileri Akademisi) 2005 yılında bütüncül yaklaşımı, aile hekiminin sahip olması gereken 6 çekirdek yeterlilikten biri olarak tarif etmiştir.”

"Bu konuda yapılmış birçok çalışmaya göre hasta ve hekim arasında bir iletişim sorunu mevcuttur. Görüşme zamanının % 69’unda hekim, hastasının sorununu açıklamasını, görüşmenin başlangıcından itibaren ortalama 18. saniyesinde kesmekte ve bu hastaların yalnızca % 2’sinden azı konuya devam etmektedir. Görüşmelerin yarısında hasta ve hekim, asıl sorun hakkında hemfikir değildir. Yine çalışmalara göre hekimler, hastaların ilk belirttikleri sorunun asıl sorun olduğunu düşünmektedir."

 "Günümüzde sağlık sistemleri açısından en temel sorun, eşitsizlik ve yoksulluktur. En alttakilerin sağlık hizmetlerine ulaşması konusunda, gerek dünya düzeyinde ülkeler arasında, gerekse ülkeler içinde ciddi eşitsizlikler söz konusudur."

 "En azından iyi düzenlenmiş randomize kontrollü çalışma sonucu elde edilen kanıtlar mevcut, kanıt 1 b olabilir mi? "

 “Aile hekimi, tüm sağlık konularında ve sağlık hizmeti veren diğer kişilerle ilişkilerinde, sorumluluğunu aldığı kişilerin yanındadır. Hastanın kendi sağlığı için verilecek kararlarda, daha fazla söz ve sorumluluk sahibi olabilmesi için bilgilendirilmesini gözetir.”

 “Birinci vakada doktor Şermin hanım tanıya giden yolda yapılması gerekenleri hastaya anlatıp , teşhis ve tedavi sürecinde hasta ve hekimin bir ekip ruhuyla hareket etmiştir. Böylece hasta kendini tedavi edilen bir varlık olarak görmekten kurtulmaktadır. Tedaviye ve doktora olan inancı artmaktadır.”
 

This article was published under the category Dernekten Haberler on 17/06/2010 00:00.