2013 Yılı TAHUD Bilimsel Proje Destek Ödülü Yarışma Duyurusu

 

TÜRKİYE AİLE HEKİMLERİ UZMANLIK DERNEĞİ

AİLE HEKİMLİĞİNDE BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ

DESTEK ÖDÜLÜ 2013 YÖNERGESİ

Son Başvuru: 31 Mart 2013

1.  AMAÇ

"Türkiye Aile Hekimleri Uzmanlık Derneği (TAHUD) Aile Hekimliğinde Bilimsel Araştırma Projeleri Destek Ödülü" (kısa adı “TAHUD Proje Destek Ödülü”), Türkiye’de Aile Hekimliği disiplinine özgü bilgi birikimini artıracak, birinci basamakta hizmet sunumu ve klinik uygulamanın gelişimine katkıda bulunacak bilimsel araştırmaların desteklenmesi ve teşvik edilmesi amacıyla TAHUD tarafından oluşturulmuştur. 

2.  DAYANAK

Bu Yönerge TAHUD Tüzüğünün 3. ve 4. maddelerindeki Dernek amaçları doğrultusunda hazırlanmıştır. 

3.  KURULLAR VE GÖREVLERİ

3.1. Seçici Kurul 

3.1.1 Seçici Kurulun Yapılanması

TAHUD Proje Destek Ödülü yarışmasına katılan tüm projelerin değerlendirilmesi, TAHUD Merkez Yönetim Kurulu’nun TAHUD üyeleri arasından seçtiği yedi kişi tarafından gerçekleştirilir. MYK, Seçici Kurulu oluşturan bu yedi kişiden birini Başkan olarak görevlendirir. Seçici Kurulda en az dört akademisyen (Doçent veya Profesör düzeyinde) olmalıdır. Dernek Merkez Yönetim Kurulu (MYK) üyelerinden biri veya Merkez Yönetim Kurulunun görevlendireceği bir gözlemci oylamalara katılmaksızın Seçici Kurul çalışmalarını izleyebilir. 

Seçici Kurul üyelerinin görev süresi dört yıldır. Ancak ilk Seçici Kurul ikinci yılın sonunda TAHUD MYK tarafından gözden geçirilerek üyelerinin yarısı yenilenir. Sonraki her iki yılda bir dört yıllık süreleri dolan üyelerin yerine yenileri atanarak Seçici Kurul çalışmalarının sürekliliği sağlanır. MYK süresi dolan Seçici Kurul üyesini dört yıllığına yeniden görevlendirebilir. Görev süresi dolmadan Kurul üyeliğinden kendi isteği ile ayrılan üyelerin yerine TAHUD MYK tarafından yenileri atanır. Ara dönem atanan üyenin süresi yerine atandığı üyenin kalan süresi kadardır. Seçici Kurul üyelerinden herhangi birisinin o yılın değerlendirme süreci başladıktan sonra ayrılması ya da ödüle layık projelerin belirleneceği karar toplantısına gelmemesi durumunda Kurul geri kalan üyeleri ile seçime devam eder. Seçici Kurul üyeleri dört yıl içerisinde en çok bir kez ödül alacak projelerin belirlendiği karar toplantısına katılmayabilirler. İkinci kez katılmaması durumunda Seçici Kurul üyeliği düşer ve yerine MYK tarafından yenisi atanır.

3.1.2. Seçici Kurulun Görevleri

Seçici Kurul üyeleri bu yönergede yer alan amaç, kapsam ve koşulları bilmekle ve belirlenen program ve takvime uymakla yükümlüdürler. Seçici Kurul üyeleri en geç 15 Nisan’a kadar Ödül Sekreterliği tarafından kendilerine ulaştırılan aday projeleri tarafsız ve objektif olarak değerlendirir ve belirlenen değerlendirme ölçütlerine göre puanlayarak kendi ödül listesini oluşturur. Kurul üyeleri projeler hakkında gizlilik ilkesine uymak koşuluyla gerektiğinde başka uzman görüşlerine başvurabilirler. Seçici Kurul Mayıs ayı ilk yarısında toplanarak üyelerin hazırlamış olduğu ödül listelerini görüşür ve ödül verilecek projelerle ilgili kararı oluşturur. Alınan karar bir rapor şeklinde Kurul Başkanı tarafından TAHUD Merkez Yönetim Kurulu Başkanına sunulur.

3.1.4 Seçici Kurulun Çalışma ve Karar Verme Yöntemi 

Seçilecek projeler için, Kurul toplantısında bütün üyelerin raporları ve görüşleri değerlendirilir. Karar oy çokluğu ile alınır. Başkan dahil her üyenin bir oyu vardır. Kurul tarafından kabul edilecek özrü nedeniyle oylama günü toplantıya katılamayan Kurul üyesi, projelerle ilgili kararını kapalı bir zarf içinde Kurul Başkanına verebilir veya gönderebilir. Oyların eşit çıkması durumunda sonuç Başkanın oyu ile belirlenir. Seçici Kurul üyelerinin kurumlarından yapılan proje başvurularının değerlendirilmesinde ilgili Kurul üyesi oylamaya katılamaz. Seçici Kurulun kararı kesindir; bu karara itiraz edilemez. 

3.1.5 Sonucun Açıklanması 

Sonuçlar her yıl Mayıs ayı ikinci yarısında yapılan TAHUD Ulusal Aile Hekimliği Kongresinde açıklanır. Destek ödülü alan projeler için bu Kongrede ödül töreni yapılır. 

3.2 Ödül Sekreteri ve Görevleri

Ödül Sekreteri TAHUD MYK tarafından ödül sürecinin yönetiminden sorumlu kişi olarak atanır.  Sekreterin çalışma süresi TAHUD MYK tarafından belirlenir. Ödül Sekreteri ödül sürecine ilişkin duyuruları yapar. 31 Mart akşamına kadar Ödül Sekreterliğine ulaşmış olan başvuru dosyalarını gözden geçirerek yalnızca başvuru koşullarına uygunluğu açısından değerlendirir. Belirlenmiş başvuru koşullarına uygun olmayan başvuruları geri göndererek düzeltilmelerini ister. 

Düzeltilmiş başvuru dosyaları 10 Nisan akşamına kadar Ödül Sekreterliğine iletilir. Ödül Sekreteri başvuru şekli açısından ödül koşullarına uygun olan tüm proje başvurularını kabul eder ve en geç 3 gün içinde Seçici Kurul üyelerine gönderir. Seçici Kurulun toplantısını planlar ve gerekli hazırlıkları yapar. Görüş ve oy hakkı olmadan Seçici Kurul toplantılarına katılır, tutanakları tutar. 

Ödül Sekreteri yarışma sonrasında ödül kazanan projeleri izler ve doğrudan ya da TAHUD Sekretaryası aracılığı ile ödüllerin zamanında gönderilmesini sağlar. Talepte bulunan araştırmacılar için görevlendirilmek üzere danışman önerilerini Merkez Yönetim Kuruluna bildirir. Ödül sürecinin eksiksiz yürütülmesi ve amacına ulaşmasından ve ilgili belgelerin dosyalanmasından sorumludur.  

4. PROJE BAŞVURUSU 

Araştırmacılar bu yönergede belirtilen bilgileri sağlama, formları doldurma ve zamanında ulaştırmadan sorumludurlar.  

4.1. Başvuru Koşulları

1. Proje başvuruları bireyseldir; kurum adına yapılamaz.

2. Araştırmacılar birden fazla proje ile başvurabilirler.

3. Başvuran kişinin TAHUD üyesi olması zorunludur. Projenin diğer üyelerinde bu nitelik aranmaz. Ancak diğer üyelerin TAHUD üyesi olmaması durumunda proje yürütücüsünün TAHUD üyesi olması koşulu aranır. 

4. Katılım için yaş sınırı yoktur.

5. Proje, Sağlık Bakanlığının 2008 yılında yayınlamış olduğu "İlaç Araştırmaları Hakkında Yönetmelik" ile 1995 yılında yayınlamış olduğu "İyi Klinik Uygulamalar Kılavuzu" ve "İyi Laboratuvar Uygulamaları Kılavuz"unda belirtilen kurallara uygun olmalıdır. 

6. Halen yürütülmekte olan projelerle, başka fonlardan destek almış araştırma projeleri de ödül için başvurabilirler. Alınan destek ve proje bütçesinin ne kadarını karşıladığı başvuru formlarında ayrıntılı olarak belirtilmelidir.

7. Ödül alan ve desteklenen projenin yürütülmesi aşamasında başka kurum veya kuruluştan destek alınması halinde, bu durum Ödül Sekreterliğine bildirilmelidir.

8. Başvuru için aşağıdaki belgelerin tamamlanması ön koşuldur.

a) Proje başvuru formu (Ek 1) 

b) Kısa özgeçmiş formu (kısa yaşam öyküsü, yayın listesi, açık kimliği, iletişim adresleri ve bir fotoğraf) (Ek 2)

c) Etik kurul raporu ya da etik kurula başvurulduğuna ilişkin belge

9. Araştırmacılar 8. maddede belirtilen belgelerin aslı ve bir adet fotokopisini kapsayan dosyalarını son başvuru tarihine kadar Ödül Sekreterliğinde olmasını sağlayacak biçimde göndermelidirler. Ayrıca tüm belgelerin elektronik kopyalarının da iletilmesi gereklidir.

4.2. Başvurunun Reddi

Zamanında yapılmayan ve koşulları yerine getirmeyen başvurular Ödül Sekreterliği tarafından reddedilir.

4.3. Son Başvuru Tarihi

Son başvuru tarihi 31 Mart 2013’tür.

5. DEĞERLENDİRME VE SEÇİM

5.1. Proje Değerlendirme Ölçütleri

TAHUD Proje Destek Ödülü için başvuran projelerin,

A. Aile hekimliği disiplini alanındaki güncel bilimsel gelişmelerin ışığı altında hazırlanmış, özgün ve yenilik getirici, 

B. Sonuçları aile hekimliği klinik uygulamalarında kullanılabilir, 

C. Titiz ve özenli bir şekilde planlanmış olması beklenmektedir.  

5.2. Öncelikli Araştırma Alanları

A. Model ve stratejilerin geliştirilmesi ve bunların etkinliğinin kanıtlanmasına hizmet eden araştırmalar, 

B. Sağlığın ve hastalığın doğal seyrini, prognozu ve belirleyici faktörleri ortaya koyan araştırmalar, 

C. Hastaların tercihleri-beklentileri, multimorbidite, sağlıkla ilişkili yaşam kalitesi ve sosyal-çevresel koşullara ilişkin araştırmalar; tanıya ve klinik karar sürecine yönelik stratejilere odaklanan çalışmalar, 

D. Birinci Basamakta sunulan semptom ve belirtilerin sıklığını ve tanısal değerini saptamaya yönelik araştırmalar,  

E. Olağan Birinci Basamak sağlık hizmetlerinin etkinliğini ve verimliliğini saptayan çalışmalar,  

F. Birinci Basamak araştırmalarında ve sağlık hizmetlerinde kullanmak üzere, işlevsel ve genel‐kapsamlı aletler ve ölçeklerin geliştirilmesine ve bunların geçerliliğini göstermeye yönelik çalışmalar. 

6. ÖDÜL VE DESTEKLEME SÜRECİ

6.1. Ödül

TAHUD Proje Destek Ödülü toplam 10.000 (Onbin) TL olup, Seçici Kurul tarafından değerlendirilen projeler arasından üç projeye dağıtılır. Desteklenmeye değer bulunan projeler arasında ödül dağıtım oranı proje süresi ve bütçesine uygun olarak Seçici Kurul tarafından önerilir ve MYK tarafından onaylanır. 

Desteklenen projelerin sonuçları tümüyle araştırmacılara aittir. TAHUD bunlar üstünde hak iddia edemez. Ancak proje gerçekleştirilip sonuçları yayımlandığında araştırmanın "Türkiye Aile Hekimleri Uzmanlık Derneği (TAHUD) Aile Hekimliğinde Bilimsel Araştırma Projeleri Destek Ödülü" (İngilizce yayımlanması durumunda "Turkish Association of Family Physicians Scientific Project Award") tarafından desteklendiği belirtilmelidir. 

6.2. Destekleme Süreci

6.2.1. Projenin Tamamlanması

Projenin tamamlanma süresi en fazla iki yıldır.

6.2.2. Ödül Parasının Aktarılması

1. Ödüller proje adına proje yürütücüsüne verilir. Paranın ödüllendirilen projeye akışı Seçici Kurul tarafından adayın çalışma planında önerdiği iş takvimi göz önüne alınarak ödeme dilimleri şeklinde belirlenir.

2. Araştırmacının altı ayda bir gönderdiği gelişme raporu (Ek 3) ile çalışma planında belirtilen iş takvimi uyuşmadığı durumda söz konusu ödül dilimi uyuşma sağlanana kadar ödenmez. Ödülün son dilimi proje tamamlandıktan ve bitirme raporu Ödül Sekreterliğine ulaştıktan sonra ödenir.

3. Para aktarımı Ödül Sekreteri tarafından izlenir ve sağlanır.

4. Ödüllendirilmiş projelerin Etik Kurul onayları ilk para aktarımından önce Ödül Sekreterliğine teslim edilmiş olması gereklidir.

 

This article was published under the category Dernekten Haberler on 18/12/2012 00:00.