T.C Sağlık Bakanlığı ve Kamuoyuna, Covid-19 Aşısının Bulaş Riskini Arttırmadan Uygulanması Hakkındaki Duyurumuzdur.

15/02/2021

 

Öncelikle Covid19 nedeniyle Avrupa’da kaybedilen hekimlerin % 26-33’ünün aile hekimi olduğu ve ülkemizde kaybettiğimiz meslektaşlarımızın da en büyük bölümünün birinci basamakta çalışmakta olan hekimler olduğu gerçeğini tekrar hatırlatmak isteriz.
 

Rutin aşılama mutlaka birinci basamağın görevidir ancak pandemi nedeniyle tüm toplumun kısa sürede aşılanması olağanüstü bir toplum sağlığı görevidir. Diğer çok önemli görevlerini aksatmadan birinci basamağın bu yükü kaldırması beklenemez.

Nüfus başına hekim sayısı ülkemizin iki katından fazla olan gelişmiş Avrupa ülkelerinde bile pandemi nedeniyle uygulanan toplum aşılaması aile hekimleri tarafından yapılmamaktadır.

Aile sağlığı merkezlerimizin önemli bir bölümünün, başta havalandırma olmak üzere fiziki koşulları oldukça yetersizdir. Bu durumun, yoğun toplumsal aşılama yapılması söz konusu olduğunda, hem orada çalışan sağlık personeli hem de aşı olmaya gelenler ile diğer her yaştan rutin hasta için ciddi bir bulaşma riski yaratması kaçınılmazdır.

Aile sağlığı merkezlerimiz büyük çoğunluğunda, sık aralıklarla aşılama durumunda, aşı olanların protokol gereği 30 dakika bekletilmesi için gerekli büyüklükte mekan da bulunmamaktadır.

Toplumun kısa sürede aşılanması için, toplu taşıma da gerektirmeyecek, vatandaşa yürüme mesafesindeki şu anda kapalı bulunan, mekan büyüklüğü ve havalandırma koşulları çok daha iyi olan, okul ve spor salonu gibi mekanların kullanılması son derece uygun olacaktır.

Birçok ülkedeki örnekleri gibi, büyük sayıda nüfusun, kısa sürede ancak kalabalık olarak bir arada bulunmadan aşılanması, virüs yükünün çok daha fazla olduğu bildirilen yeni varyant virüs varlığında daha da büyük önem arz etmektedir.

Tüm vatandaşlarımızın ve onlara canlarını riske atarak hizmet veren sağlık personelimizin sağlığı için, aile sağlığı merkezlerinde kısa aralıklarla pandemi aşılaması uygulamasının acil olarak tekrar gözden geçirilmesini talep etmekteyiz.

 

Saygılarımızla,

Türkiye Aile Hekimleri Uzmanlık Derneği
Merkez Yönetim Kurul

This article was published under the category Aile Hekimliği Haberleri on 15/02/2021 09:00.