21 Aralık Olağanüstü Genel Kurul Deklarasyonu

Değerli Üyelerimiz,

Aile Hekimliği uzmanlık eğitimi, ülkemizde kırk yıldır Tıpta Uzmanlık Tüzüğü kapsamında uygulanmakta ve uluslararası standartlara uygun şekilde geliştirilmeye çalışılmaktadır. Bugün, bu uzmanlık eğitiminin iki temel modeli olan tam zamanlı uzmanlık eğitimi ve Sözleşmeli Aile Hekimliği Uzmanlık (SAHU) eğitimini ele alarak mevcut sorunları, adaletsizlikleri ve çözüm önerilerini sizlerle paylaşmak istiyoruz.

Tam Zamanlı Aile Hekimliği Uzmanlık Eğitimi: Tam zamanlı aile hekimliği uzmanlık eğitimi, Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) ile belirlenen, bilimsel temellere dayalı, hasta başında birebir pratik uygulamalara dayanan bir eğitim sürecidir. Bu model, tıp eğitiminin geleneksel usta-çırak ilişkisi felsefesine uygun şekilde yürütülmektedir. Ancak, bu eğitim modeline devam eden uzman adayları mevcut atama ile, zorunlu hizmetin genellikle az tercih edilen yerlerde ifası, ekonomik zorluklar ve yoğun çalışma koşulları nedeniyle ciddi sorunlar yaşamaktadır.

Sözleşmeli Aile Hekimliği Uzmanlık Eğitimi: Sözleşmeli aile hekimliği uzmanlık eğitimi, Bakanlık tarafından birinci basamağın uzmanlaşmasının arttırılması hedefi ile başlatılan ama talep azlığı nedeniyle süre uzatılarak devam eden bir modeldir. Ülkemizde hiçbir uzmanlık dalında böyle bir uygulama yoktur.

SAHU eğitimi ile;

  • Düşük TUS puanları ve İngilizce sınavı olmadan giriş sağlamakta,
  • 18 aylık rotasyon ve ayda sadece 2 gün teorik eğitimle,
  • Usta-çırak ilişkisi olmadan

uzman olunmaktadır.

Tam zamanlı aile hekimliği sisteminden mezun olan aile hekimleri, pratisyenlik döneminde Devlet hizmet yükümlülüğünü yerine getirseler dahi yeniden mecburi hizmete gitmeleri gerekmektedir. Sözleşmeli aile hekimliği sisteminden uzman olanlar ise Devlet hizmeti yükümlülüğüne gitmemekte, muaf sayılmaktadır. Tam zamanlı uzmanlık sisteminden uzman olan meslektaşlarımızın aile hekimliği sistemine entegre olmaları 3’e 1 kuralı ile yavaşlarken; SAHU sisteminden mezun olanların direkt sahada uzmanlık yapmaları adaletsizliğin devam etmesine neden olmaktadır.

Aile hekimliği uzmanlık eğitiminde tek tip uzmanlık olması ve bununda TUKMOS ile kuralları belirlenmiş olan Tam Zamanlı Aile Hekimliği Uzmanlık Eğitimi olduğunu tekrar dile getiriyor.

Son dönemde sözleşme yönetmeliği sürecinde konuşulan SAHU eğitimi ve süresi ile ilgili duyumları REDDEDİYORUZ. Zaten eşit eğitim olanakları sağlanmamış olan bu modeli kabul etmediğimizi ve etmeyeceğimizi olağanüstü kurul kararı ile deklare ediyoruz.

 

21.12.2024 tarihinde yapılan Olağan Üstü Genel Kurul Özetine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

This article was published under the category Dernekten Haberler on 26/12/2024 06:00.