Bulaşıcı Olmayan Hastalıklarda Fırsatlar ve Darlıklar DSÖ raporu

BOH nedenli ölümlerin azaltılması aile hekimlerinin rolünün artırılmasını destekleyecek politikalar ile mümkündür. 

DSÖ tarafından yayınlanan raporun yazarlarından Doç. Dr. Toker Ergüder web sitemiz için kısa bir özet hazırladı. Birinci basamağın buaşıcı olmayan hastalıklardaki rolünün daha fazla görülmesi için bu raporu siz üyelerimizle paylaşmak istedik.

  • Aile hekimleri, kardiyovasküler hastalıklar ve risk faktörleri ile Tip 2 diyabetin ve kanserin önlenmesi, erken teşhisi, tedavisi ve takibinde öncü olmalıdır.
  • Zamanla, aile hekimlerinin yaygın BOH’lara yönelik birincil ve ikincil korunma çalışmalarını yönetme ve hastane yatışı  sonrası bakım hizmetlerinin koordine ve takip edilmesi için daha fazla kapasite geliştirmesi gerekmektedir.
  • Aile hekimlerinin üstte belirtilen temel rolü oynamasındaki en büyük engel, eleme sistemli veya zorunlu bir sevk sisteminin hayata geçirilememiş olmasıdır. Diğer önemli bir sıkıntıda, aile hekimlerinin Bulaşıcı Olmayan Hastalıkları tedavi sonrası takiplerinde herhangi bir maddi teşvik alamamalarıdır.
  • Bulaşıcı Olmayan Hastalıklardan kaynaklanan hastalık ve ölümlerin azaltılması, ödeme mekanizmalarını Bulaşıcı Olmayan Hastalıkların teşhisi ve yönetimindeki aile hekimi rolünün arttırılmasını destekleyecek politikalar ile mümkündür.
This article was published under the category Aile Hekimliği Haberleri on 13/10/2014 00:00.