Aile Hekimleri İçin: Yaşlı Sağlığına Bütüncül Yaklaşım Kitabı Çıktı.

Böyle bir kitap fikri nereden doğdu?

Yaşlı Sağlığı, uzun süredir anabilim dalımızın ilgi alanlarından. Hastanemizin eski binasının sahibi olan vakfın huzurevine hastanemizin yaptığı kira protokolü nedeni ile sağlık hizmetini biz sunuyorduk, ayrıca eski hastanenin hasta popülasyonu da önemli öçüde yaşlı bireylerden oluşuyordu. Bu nedenle biraz da pratik gerekliliklerden ötürü “yaşlı sağlığı” anabilim dalımızın ilgi alanları arasındaydı. Bu konuda tez çalışmaları ve çeşitli araştırmalar da gerçekleştirmiştik. Zaten elimizde konu ile ilgili temel bir doküman birikmişti. Ayrıca bu alanda ciddi bir eğitim boşluğu olduğunun farkındaydık.

Eğitim boşluğu derken ne kast ediyorsunuz?

Bildiğiniz gibi geriatri İç Hastalıkları’nın üst uzmanlık alanı, ancak pek az fakültede Geriatri Bilim Dalı var. Yaşlı sağlığı mezuniyet öncesi eğitimde çok az yer alıyor, oysa Türkiye nüfusu beklenenden de hızlı yaşlanıyor. Aile hekimliği uzmanlık eğitiminde de geriatri ancak eğitim birimindeki olanaklar el verirse yer bulabiliyor. Bu anlamda bir eğitim açığından söz etmek mümkün. Oysa bu yaş grubu spesifik bir yaklaşım gerektiriyor. Uluslararası olarak da yaşlı sağlığı önemli bir alan. Genel olarak dünya nüfusu yaşlandıkça bu yaş grubuna özgü sağlık sorunları da giderek daha önemli hale geliyor.

Bu kitabın konu ile ilgili diğer kitaplardan ne farkı var?

Kitabı olabildiğince birinci basamak uygulamasında kullanılabilecek şekilde tasarladık. Bizim kendi klinik uygulamamızda gereksinim duyduğumuz, zorluk çektiğimiz başlıkları kapsama aldık, ayrıca mümkün olduğunca bütüncül bir bakış yakalamaya çalıştık. Bu anlamda kitabın adını da “Aile Hekimleri İçin: Yaşlı Sağlığına Bütüncül Yaklaşım” koyduk.  Bu kitapta başka kaynaklarda kolayca bulunamayabilecek eşsiz bölümler var. Örneğin “Adli Tıp Açısından Yaşlılık” bölümünde konu ile ilgili yasa maddeleri, yaşlı istismarına ve karar verme yeterliliğine yaklaşım gibi konularda pratik ipuçları sunuyor. Bu anlamda “Sağlıklı Yaşlanma” bölümü büyük ölçüde birinci basmak uygulamasına yönelik  bu başlık altında “sağlıklı yaşlanma ve egzersiz” bölümünde resimlerle yaşlılara önerilebilecek egzersizler bir bir tarif edilmiş, oldukça uzun yer ayırdığımız yaşlılarda koruyucu sağlık hizmetleri bölümü, ayrıca “Sosyal Kayıplara Yaklaşım” başlıklı bir bölüm de yer alıyor. Yine klinik uygulamada Bölüm 3 de çok kıymetli olacaktır diye düşünüyorum. Bu bölümde yaşlıya özgü tıbbi öykü ve muayene, yaşlının kapsamlı değerlendirilmesi ve bu başlıkta oluşturduğumuz bir algoritma var. Yaşlılarda ruhsal durum muayenesi de aile hekimlerinin çok yararlanacağını düşündüğüm bölümlerden. Bunun dışında yaşlılarda sık rastlanan klinik konular, yalnızca yaşlıya özgü farklılıklar açısından ele alındı. Bu anlamda herhangi bir klinik konu yaşlıya özgü uygulama farklılıkları açısından incelendi kitapta.

Bu kitaptan yalnızca aile hekimleri mi yararlanabilecek?

Başlıca birinci basmakta çalışan hekimler ve diğer sağlık çalışanları, tıp öğrencileri, konunun uzmanı olmayan ancak bir biçimde yaşlı bireyle pratiği sırasında karşılaşan tüm sağlık profesonelleri kitaptan yararlanabilir sanıyorum.

Eklemek istedikleriniz?

  1. Kitapta bazı eksikler de var. Bazı eksiklikler ancak ürün ortaya çıktığında göze çarpıyor, kuşkusuz bir ksıım içerik de kısa sürede güncellenmeye gereksinim olacaktır. Bu anlamda kitabı güncellemeyi de umud ediyoruz. Kuşkusuz kitaba gösterilen ilgi de bunu belirleyecek ancak bu anlamda kitapla ilgili geri bildirimlere de açığız. Umarım camiamıza yararlı olur.   

 Kitap hakkındaki detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.

This article was published under the category Aile Hekimliği Haberleri on 30/11/2011 00:00.